محل تبلیغات شما

نسبت باسوادي از مهمترين شاخص­ هاي توسعه يافتگي كشورها مي ­باشد. تعميم سوادآموزي و آموزش همگاني حداقل تا سطح ابتدايي در سطح بين ­المللي و ملي، در نيم قرن اخير مورد تاكيد بوده و ابعاد جديدي به رابطه جمعيت و آموزش بخشيده است. در آمارهاي جنسيتي يكي از موضوعات مهم، شكاف جنسيتي در وضع و سطح سواد است كه مي­ تواند در كاهش شكاف نابرابري­ هاي اجتماعي و اقتصادي بين ن و مردان نقش كليدي را بازي نمايد. با توجه به اهميت موضوع اين تحقيق به بررسي وضع و سطح سواد در ايران از نگاه آمارهاي جنسيتي با استفاده از نتايج سرشماري­ ها از جمله نتايج سرشماري عمومي نفوس و مسكن 1395 مي ­پردازد.

شكل1- نسبت باسوادي عمومي به تفكيك مناطق شهري و روستايي و جنس، كل كشور: 95-1335

روش تحقیق از نوع تحلیل ثانویه و داده ­هاي مورد استفاده داده ­هاي دست دوم (نتايج سرشماري­ هاي عمومي نفوس و مسكن) هستند. با توجه به نوع داده ­ها مطالعه در سطح توصیفی و تحليلي می­باشد.

يافته­ ها نشان داد در نیم قرن اخیر سوادآموزی و نيز شکاف جنسیتی باسوادی در ایران روبه کاهش گذاشته است. با وجود اين در ايران هنوز حدود 9 ميليون نفر افرادي حضور دارند كه قادر به خواندن و نوشتن يك متن ساده نيستند (بي سواد) و بالغ بر 63 درصد آنان را ن تشکیل مي­ دهند. نکته قابل توجه این که بیش از نیمی از ن بی­ سواد (57 درصد) در سنین50 سال و بیشتر هستند. علاوه بر اين، در سال 1395 هنوز بين نسبت باسوادي مردان و ن ساكن در نقاط شهري و روستايي شكاف محسوسي ملاحظه مي ­شود.

شكل2- جمعیت بی­سواد به تفکیک سن و جنس، كل كشور: 1395

در سال 1395، در بين دانشجويان مراكز آموزش عالي شكاف جنسيتي با مقدار 86/0 به نفع مردان مشاهده مي ­شود. همچنين بررسي تركيب جنسي فارغ التحصيلان دانشگاه­ ها نيز نشان مي­ دهد ترجيح شاخص جنسيتي با رقم 9/0 به نفع مردان است.

شكل3- هرم سني جمعيت بزرگسال برحسب وضع و سطح سواد، كل كشور: 1395

نسبت بي سوادي در ميان ن سالمند و ميانسال در مقايسه با مردان چشمگير است اما در مقابل ن جوان به ويژه در سطوح متوسطه و عالي رقابت تنگاتنگي با مردان دارند. جوانان 20 تا 34 ساله بيشترين سهم را در تحصيلات دانشگاهي دارند و اين امر گرايش جوانان امروزي از جمله ن را به ادامه تحصيل در سطوح تحصيلي عالي نشان مي ­دهد.

شكل 4- دانشجويان دانشگاه­ها و موسسات آموزش عالي بر حسب جنس، كل كشور: 1395

در سال 1395، سهم ن شاغل داراي تحصيلات عالي نزديك به 55 درصد است. در حالي كه اين سهم براي مردان 21 درصد مي ­باشد. مدرك تحصيلي 66 درصد از جمعيت بيكار ايران ديپلم و بالاتر است. بيكاران مرد سطح تحصيلي پايين­تري در مقايسه با ن بيكار دارند.

این مقاله کاری است مشترک با آقای نورمحمد جاوید که در کنفراس پویایی جمعیت و سرمایه انسانی در ایران تاریخ 21 و 22 آبان ماه ارائه شد.

بررسي وضع و سطح سواد در ايران از ديدگاه آمارهاي جنسيتي با تاكيد بر نتايج سرشماري 1395

نشريه بررسي روند تغييرات ساختار و تركيب جمعيت كشور و آينده آن تا افق 1430 شمسي بر اساس نتايج سرشماري

نگاهي تحليلي به اعلام سطح باروري ايران توسط سازمان ملل متحد

ن ,سطح ,مردان ,مي ,جنسيتي ,عالي ,جنسيتي با ,كل كشور ,وضع و ,و سطح ,جنس، كل

مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما

آخرین مطالب این وبلاگ

آخرین ارسال ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

هوای حوصله‌ی این روزها... نگرش نو و علمی در رفع شبهات خلقت انسان